Ulkomaalauskausi lähestyy – pintojen käsittelyyn kannattaa ryhtyä ajoissa!

Ennen rakennustyöt tehtiin pääasiassa kesällä, mutta nykyään tuotanto on tehokkuusajattelun ja uusien tekniikoiden vuoksi ympärivuotista. Yksi rakennusten ylläpidon ja elinkaaren osa-alue on kuitenkin edelleen tehtävä kesäaikaan: ulkomaalaus. 

Ulkomaalauskausi on Suomen sääolosuhteissa lyhyt ja haastava. Sen vuoksi maalausprojektit kannattaa suunnitella hyvin ja riittävän ajoissa. Heti kun yöpakkaset jäävät taakse, on hyvä aika aloittaa pintojen päivitys. Ulkomaalaustöissä ollaan hyvinkin riippuvaisia Suomen suven ilmoista ja olosuhteista.

Ulkomaalaus kannattaa aloittaa hyvissä ajoin.

Pohjatöitä säässä kuin säässä 

Pohjatyöt pesuineen ja hiontoineen eivät juurikaan ole säistä riippuvaisia. Tihkusade ei ole esteenä pohjatöille. Jos maalattavan pinnan neliömäärät ovat vähänkin isompia, kannattaa pintojen maalaukseen ryhtyä heti säiden salliessa, ja jättää osa pohjatöistä sateisten ”maanantaiaamujen” varalle. Näin työt voivat edetä katkeamatta ja säistä riippumatta. 

Työt kannattaa aloittaa heti sesongin alussa myös sen takia, että pihan kasvusto ei kärsi. Mitä aiemmin kesästä työmaat saadaan käyntiin, sitä helpompaa maalarin on puikkelehtia suteineen alueella ilman, että kallisarvoiset kasvustot kärsivät. Monesti maalaustöistä päätetään vasta kevään yhtiökokouksessa, jolloin töiden aloitus saattaa osua parhaaseen kukinta-aikaan. Tällöin työt aloitetaan raivaamalla pensastot, ja se on jo kustannuskysymyskin.

Ulkomaalaus vaatii hyvät pohjatyöt.

Peltikaton maalaus on alkukesän työmaa

Peltikattojen maalaukset ovat ehkä tyypillisimpiä kesäsesongin maalausurakoita. Kun puut ovat vasta aukaisemassa silmujaan eikä siitepöly leijaile näkyvästi, on paras hetki hankkia katoille uudet pinnoitteet. Peltikattojen maalaukselle ihanteellisia olosuhteita on vain muutama viikko vuodessa.

Myöhemmin kesällä peltikattoja maalatessa työpäivä pitää aloittaa pintojen huuhtelulla ja odottaa niiden kuivumista, johon kuluu ylimääräistä aikaa. Tuulisilla säillä alkavat ruuput leijailla, ja elokuussa yökaste estää maalaustyöt pikälle päivään, etenkin korkealla sijaitsevilla katoilla.

Ihanneolosuhteet ovat harvinaisia

Sateisilla säillä ei voi maalata lainkaan. Suoraa auringonpaistetta tulisi välttää eikä etenkään hellekeleillä töihin kannattaisi ryhtyä ollenkaan. Onneksi nykyään sään voi tarkistaa etukäteen luotettavasti ja helposti, joten töiden suunnittelu onnistuu paremmin.

Laboratorio-olosuhteita ei ulos voi luoda, joten terveen järjen käyttö on toivottavaa myös valvojien ja tilaajien taholta. Joka kohteeseen ja pintaan on omat työtapansa ja materiaalinsa. Tavaran tuottajilla ja myyjillä on tarkat tiedot ja he tietävät myös rajoituksista, jolloin tuotetta ei voi käyttää. Puu-, metalli- ja kivipinnoille on ihan omat tuotteensa ja työtapansa.

Ulkomaalauskausi on Suomessa lyhyt.

Huoltomaalaukset suojaavat rakenteita

Huoltomaalaukset ulkopintoihin ovat yksi tärkeimpiä kiinteistön korjauskohteita. Ne eivät suinkaan ole vain ulkonäkökysymys vaan tärkeä osa rakenteiden suojaamista. Ehjä maalipinta takaa rakenteiden säilymisen odotetun elinkaaren ajan. Kaunis ulkopinta on tietysti ilo silmälle ja kiinteistön arvo säilyy.

Kiinnostuitko?

Pyydä tarjous ulkomalauksesta »