Luotettava ja laadukas rakennuskorjausyritys pääkaupunkiseudulla

Rakennusalan pullonkaula on työvoimapula työnjohdossa

Työvoimapula piinaa rakennusalaa ja osaajia on vaikea löytää niin suorittavalle puolelle kuin työnjohtoonkin.

Julkisessa keskustelussa on puhuttu paljon siitä, kuinka työvoima ja sen tarve eivät Suomessa kohtaa. Maassamme on suuri joukko työttömiä ja samaan aikaan elinkeinoelämä valittaa, että kasvun edellytykset hyytyvät työvoimapulaan.

Rakennusalalla toimivat tietävät hyvin, kuinka suorittavalla puolella työttömät ammattimiehet pyörittelevät tälläkin hetkellä kotonaan peukaloita. Palkkataso ei ole vieläkään heidän mielestään riittävällä tasolla, jotta etenkään pääkaupunkiseudulla tienesteillä tulisi toimeen. Globalisaatio on vaikuttanut omalta osaltaan kilpailutilanteeseen ja palkkoihin.

Osaavat työnjohtajat ovat kiven alla

Alamme toinen ongelma on osaavan työnjohtajan löytäminen. Olen jo usean vuoden ajan itsekin etsinyt päteviä ammattilaisia, jotka soveltuisivat työhön. Tilanne on ollut aika toivoton.

Työnjohtajan rooli rakennusalalla on todella vaativa. Alan teoreettisen osaamisen lisäksi ihmissuhdetaidot ovat olennaisessa osassa. Lisäksi työnjohtajan vastuulla on saada projektit taloudellisesti voitollisesti maaliin. Työn vaativuuden takia on erittäin tärkeää, että henkilöstömäärä on riittävällä tasolla.

Alamme printtijulkaisussa avoimia työpaikkoja on joka viikko monta aukeamaa. Mielestäni se kertoo siitä, että rakennusala ei ole osannut sopeutua koulutuksen tarpeen osalta aikoinaan ohjaamaan nuoria alallemme, vaikka alalla on tarjota hyvin erilaisia, mielenkiintoisia työtehtäviä ja uria.

Koska tällainen tilanne on jatkunut jo vuosia, riittämättömän ammattitaitoisen väen määrä näkyy väistämättä myös alamme työnlaadussa. Yhtälö on vaikea.

Suhdanneherkkä ala

Suomen markkinat ovat pienet millä tahansa mittarilla katsottuna, ja rakennusala kovin suhdanneherkkänä liiketoimintana takaa sen, että heilahtelut ääripäästä toiseen ovat isoja. Nyt tämä pullonkaula on kestänyt kohta jo vuosikymmenen.

Jossain vaiheessa suhdanteissa tapahtuu käänne. Viime päivien uutisotsikoiden perusteella voi käydä piankin niin, että uudistuotannon hyytyessä isot rakennusliikkeet pyrkivät korjausrakentamisen apajille. On kuitenkin tärkeää huomata, että nämä ovat aloina erilaiset: rakentamisessakin on ammattilaiset eri sektoreille.

Työntekijän markkinat

Aikaisemmin yksittäisellä työntekijällä oli hyvin vähän mahdollisuuksia vaikuttaa omaan palkkaansa. Kun liitot neuvottelivat aikoinaan palkkatasoista, ajattelin, että se päivä tuskin koskaan koittaa, että työntekijä voi hinnoitella itsensä vapaasti. Nyt tämä on ollut alallamme täyttä totta jo jonkun aikaa, ja seurailen tilanteen kehitystä tällä kertaa maksavalta puolelta.

Meille töihin? 

Meiltä on lähdössä nyt syksyllä kolme työntekijää kouluttautumaan eteenpäin. He viihtyivät meillä useita vuosia, mutta nuorina henkilöinä ja kokemusta rikkaampina haluavat he nyt edetä urallaan. Kaksi heistä kouluttautuu alallemme. Olen iloinen heidän puolestaan ja toivotan heille kaikkea parasta tulevaisuuteen.

Etsimmekin nyt uusia, tekeviä käsipareja heidän tilalleen! Avoimista työtehtävistä tulee lisätietoja myöhemmin.

Ota yhteyttä

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Korjausrakentaminen

Kaikki artikkelikategoriat

Uusimmat blogiartikkelimme

Parmatic sponsoroi urheilua ja edistää terveyttä ja turvallisuutta

Vuosi on vaihtunut, talvi ja hienot lumipeitteet. Olemme menossa kohti 40 v juhlaamme ja tässä blogissa tuomme esiin sponsorointi kampanjoitamme. Tuemme huippu urheilua sekä pyrimme turvaamaan lapsille ja nuorille hyvät harrastusmahdollisuudet. Tukemme auttaa […]

Vuosi 2022 Parmatic yhteenveto ja yrityksellä kohta 40-vuotis juhlat

Joulu on muutaman päivän päästä ja vuoden vaihde lähestyy nopeasti. Vuosi on mennyt meillä mallikkaasti ja paljon on tehty erilaisia projekteja sekä kehitetty yrityksen liiketoimintaa. Ensivuosi 2023 on yrityksen 40 v juhlavuosi, joten […]

Parmatic palvelee ympäri vuoden

Kesä on vielä Suomessa lämpöisenä ja aurinkoisena. Arki on osalla eli meilläkin ollut koko kesän käynnissä, ja me olemme palvelleet asiakkaitamme koko kesän. Pyörä siis jatkaa liikkumistaan ja kohtahan tuo joulukin kolkuttelee ovelle. […]

Parmatic – ammattitaitoa ja sitkeyttä 40 vuoden ajan 

Parmaticin historiaan mahtuu aaltoliikettä, ja niin tulee olemaan todennäköisesti myös tulevaisuudessa.  Kun yrityksen nykyisen omistajan ja vtj:n Sakari Putkosen isäpuoli Kari Hämäläinen perusti Parmaticin vuonna 1983, olivat työt pääasiassa maalaustöitä muutaman ensimmäisen vuoden ajan. Korjausrakentaminen laajemmin tuli mukaan yrityksen toimintaan sen perustajan oman mielenkiinnon myötä.

RALA Pätevyys Suomen vahvimmat logoKauppalehti menestyjätEko Kompassi logo

Parmatic Oy

 

Turuntie 20 D 78
02650 ESPOO

 

 

Copyright © 2024 Parmatic Oy