Luotettava ja laadukas rakennuskorjausyritys pääkaupunkiseudulla

Rakennusalan pullonkaula on työvoimapula työnjohdossa

Työvoimapula piinaa rakennusalaa ja osaajia on vaikea löytää niin suorittavalle puolelle kuin työnjohtoonkin.

Julkisessa keskustelussa on puhuttu paljon siitä, kuinka työvoima ja sen tarve eivät Suomessa kohtaa. Maassamme on suuri joukko työttömiä ja samaan aikaan elinkeinoelämä valittaa, että kasvun edellytykset hyytyvät työvoimapulaan.

Rakennusalalla toimivat tietävät hyvin, kuinka suorittavalla puolella työttömät ammattimiehet pyörittelevät tälläkin hetkellä kotonaan peukaloita. Palkkataso ei ole vieläkään heidän mielestään riittävällä tasolla, jotta etenkään pääkaupunkiseudulla tienesteillä tulisi toimeen. Globalisaatio on vaikuttanut omalta osaltaan kilpailutilanteeseen ja palkkoihin.

Osaavat työnjohtajat ovat kiven alla

Alamme toinen ongelma on osaavan työnjohtajan löytäminen. Olen jo usean vuoden ajan itsekin etsinyt päteviä ammattilaisia, jotka soveltuisivat työhön. Tilanne on ollut aika toivoton.

Työnjohtajan rooli rakennusalalla on todella vaativa. Alan teoreettisen osaamisen lisäksi ihmissuhdetaidot ovat olennaisessa osassa. Lisäksi työnjohtajan vastuulla on saada projektit taloudellisesti voitollisesti maaliin. Työn vaativuuden takia on erittäin tärkeää, että henkilöstömäärä on riittävällä tasolla.

Alamme printtijulkaisussa avoimia työpaikkoja on joka viikko monta aukeamaa. Mielestäni se kertoo siitä, että rakennusala ei ole osannut sopeutua koulutuksen tarpeen osalta aikoinaan ohjaamaan nuoria alallemme, vaikka alalla on tarjota hyvin erilaisia, mielenkiintoisia työtehtäviä ja uria.

Koska tällainen tilanne on jatkunut jo vuosia, riittämättömän ammattitaitoisen väen määrä näkyy väistämättä myös alamme työnlaadussa. Yhtälö on vaikea.

Suhdanneherkkä ala

Suomen markkinat ovat pienet millä tahansa mittarilla katsottuna, ja rakennusala kovin suhdanneherkkänä liiketoimintana takaa sen, että heilahtelut ääripäästä toiseen ovat isoja. Nyt tämä pullonkaula on kestänyt kohta jo vuosikymmenen.

Jossain vaiheessa suhdanteissa tapahtuu käänne. Viime päivien uutisotsikoiden perusteella voi käydä piankin niin, että uudistuotannon hyytyessä isot rakennusliikkeet pyrkivät korjausrakentamisen apajille. On kuitenkin tärkeää huomata, että nämä ovat aloina erilaiset: rakentamisessakin on ammattilaiset eri sektoreille.

Työntekijän markkinat

Aikaisemmin yksittäisellä työntekijällä oli hyvin vähän mahdollisuuksia vaikuttaa omaan palkkaansa. Kun liitot neuvottelivat aikoinaan palkkatasoista, ajattelin, että se päivä tuskin koskaan koittaa, että työntekijä voi hinnoitella itsensä vapaasti. Nyt tämä on ollut alallamme täyttä totta jo jonkun aikaa, ja seurailen tilanteen kehitystä tällä kertaa maksavalta puolelta.

Meille töihin? 

Meiltä on lähdössä nyt syksyllä kolme työntekijää kouluttautumaan eteenpäin. He viihtyivät meillä useita vuosia, mutta nuorina henkilöinä ja kokemusta rikkaampina haluavat he nyt edetä urallaan. Kaksi heistä kouluttautuu alallemme. Olen iloinen heidän puolestaan ja toivotan heille kaikkea parasta tulevaisuuteen.

Etsimmekin nyt uusia, tekeviä käsipareja heidän tilalleen! Avoimista työtehtävistä tulee lisätietoja myöhemmin.

Ota yhteyttä

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Korjausrakentaminen

Kaikki artikkelikategoriat

Uusimmat blogiartikkelimme

Parmatic ekologisessa vihreässä toiminnassa mukana

Korjausrakentamisen ekologisuus on muun ekoajattelun mukana ollut välillä isokin puheenaihe. Tulevaisuudessa jokainen miettii ja varmasti tulee vastaan urakoita tai asioita, joissa ekologisuus on valttia kilpailutuksissa ja mitä on hyvä ottaa huomioon heti projektin alussa kierrätyksestä.

Me autamme myös haastavassa maailmantilanteessa

Rakentamisen laadun standardoimiseksi laadittu RYL, Rakennusalan yleiset laatuvaatimukset, on alan ammattilaistenkin kesken huonosti tunnettu, ajoittain yksisarvisen myyttisyystasoilla liikkuva otus. Mistä on kysymys, mitä hyötyä siitä on ja mistä se on saatavilla?

Parmaticin toiminnan neljä kulmakiveä

Vuosi 2022 etenee iloisesti kohti kevättä ja uusia projekteja. Parmatic on ollut kohta 40 vuotta palvelemassa asiakkaitaan. Yrityksen pitkän iän ja tyytyväisten asiakkaiden taustalla vaikuttaa monta keskeistä tekijää.

RALA Pätevyys Suomen vahvimmat logoKauppalehti menestyjätEko Kompassi logo

Parmatic Oy

 

Kirvuntie 22
02140 ESPOO

 

 

Copyright © 2022 Parmatic Oy