Luotettava ja laadukas rakennuskorjausyritys pääkaupunkiseudulla

Miksi urakkahinnoissa on eroja korjausrakentamisessa?

Korjausrakentamista on tehty siitä asti, kun on rakennettu ensimmäisiä majoja ja taloja. Historiaa löytyy siis siitä asti, kun ihminen on muuttanut luolista ja ryhtynyt tekemään rakennelmia suojakseen. 

Historian varrella on kokeiltu erilaisia korjaustapoja ja materiaaleja, joita on ollut saatavilla. Helppoa se ei ole ollut, kun vertaa nykypäivän korjausrakentamiseen.

Menneisyydestä tähän päivään

Nykypäivänä korjausrakentaminen on ammattimaista toimintaa, jota tekevät pääosin yritykset. Vielä 1900-luvulla sitä tehtiin pääosin yhdessä perheen tai naapureiden kanssa. Nykypäivän korjausrakentamisessa on päätarkoituksena jatkaa rakennuksen tai tilan elinkaarta. Lisäksi korjataan mahdollisia vaurioita, joita aiemmin käytetyt materiaalit tai rakenteelliset ratkaisut ovat aiheuttaneet. 

Korjausrakentamisessa on nykyään käytössä laboratorio-olosuhteissa kehitetyt materiaalit ja aineet. Ennen vanhaan on käytetty vaarallisia ja haitallisia materiaaleja, jotka korjausrakentamisessa poistetaan ja uusitaan nykyaikaisilla terveysturvallisilla materiaaleilla. Korjausrakentaminen on siis kehittynyt valtavasti viimeisten parin kymmenen vuoden aikana. Samalla ihmisten asumisviihtyvyys ja esimerkiksi toimitilojen käyttömukavuus on parantunut huomattavasti. 

Korjausrakentamisen haasteet

Korjausrakentamisen haasteet ja ongelmat puhuttavat aina, ja etenkin mediassa on nostettu esiin tapauksia, joissa asiat eivät ole sujuneet toivotulla tavalla. Haasteena voidaan pitää sitä, että projekti halutaan tehdä mahdollisimman nopeasti ja edullisesti. Tästä syntyy tilanne, jossa laadusta ja elinkaarikorjausajattelusta joudutaan luopumaan.  

Lopputulos voi näyttää hyvältä paperilla, mutta todennäköistä on, että tehtyä korjausrakentamista joudutaan korjaamaan jo takuuaikana useasti tai jopa tekemään kokonaan uudestaan. Maksajana on yleensä tilaaja. Tällä toiminnalla alkuun näyttänyt edullinen ratkaisu tuleekin lopulta kalliimmaksi ja aiheuttaa kaikille osapuolille harmaita hiuksia. Yleensä tämä myös haittaa loppukäyttäjän asumista kotona tai toimintaa toimitilassa.  

Vaikka korjausrakentamisen materiaalit ovat kehittyneet ja ovat tekijöille sekä loppukäyttäjille terveysturvallisempia, niiden laatu tietyssä korjausrakentamisessa on edelleen heikkoa. Sen vuoksi suunniteltu ja toteutettu korjausrakennusprojekti joudutaan tekemään uudestaan toisella suunnitelmalla. Hyvä lopputulos saadaan aikaan ottamalla oppia historiasta ja käyttämällä vain hyväksi todettuja menetelmiä ja materiaaleja.

Miksi urakkahinnoissa on eroja?

Urakoissa materiaalit ja tarvikkeet ovat kaikille saman hintaisia. Ero voi tulla siitä, jos suunnitelmista poiketen hinta on laskettu riskillä edullisemmalla tuotteella. Tällöin herää kysymys siitä, onko lopputulos laadullisesti enää sama. Jos tilaaja ei anna vaihtaa tuotetta, urakka on mahdollisesti heti miinuksella. Tällöin täytyy selvittää tuotteen hyvityshintaero, mikäli tilaaja ja suunnittelija sen hyväksyvät. 

Urakoissa hintaero muodostuu käytännössä työstä ja katteesta. Jos yritys maksaa TES:n mukaista palkkaa ja ero on esimerkiksi 5 € tuntihinnassa, se voi nostaa loppusummaa jopa 15 %. Työn osuus voi olla siis toisella yrityksellä hinnaltaan 100 000 € ja TES:n mukaan palkkaa maksavan yrityksen tarjous työn osuudesta on 115 000 €.  

Lisäksi eroa hintoihin voivat tuoda työnjohtokulut. Työnjohto on erittäin tärkeää laadun kannalta ja työnjohdolle maksetaan myös palkkaa, mikä nostaa työkustannusten osuutta n. 5–10 %. Urakoitsijan omavalvonta ja laaduntarkkailu on tärkeää, jolloin työnjohdollekin tulee maksaa asiallinen kuukausipalkka.  

Urakkahintojen erot muodostuvat katteesta. Yrityksen katteella maksetaan verot, vakuutukset ja kiinteät kulut. Yleensä katteetonta ja liian alhaista palkkaa maksavien ja tuntihintaa tarjoavien yritysten tilinpäätös on negatiivinen. Aiemmassa esimerkissä hinta muodostui siis seuraavasti: työnosuus riippuen työntekijöiden tuntihinnasta sekä työnjohdon kustannuksista on 100 000 €–125 000 € ja siihen päälle lasketaan vielä yrityksen kate. Tämä selittää, miksi tarjousten välillä on suuriakin eroja. 

Kuinka vertailla tarjouksia?

Tarjousten vertailuun on hyvä ottaa mukaan myös laatukriteerit, joita käytetään paljon etenkin julkisella puolella. Lisäpisteitä tuovat yrityksen ikä, omat työnjohtajat ja työntekijät, kunnossa olevat tilaajavastuuasiat sekä luottoluokitus (esim. vähintään A). On myös hyvä tarkistaa viimeisen 5 vuoden liikevaihto ja tulos. 

Jos yrityksen nimi ja Y-tunnus ovat vaihtuneet 2–3 vuoden välein, kannattaa pohtia, onko toiminta luotettavaa. Yrityksiltä on hyvä myös tarjoushaastatteluissa kysyä, mitä kiinteistöjä, isoja työkoneita tai ajokalustoa yritys omistaa ja mitä investointeja yritys on tehnyt lähivuosina. Jos yritys on ostanut esim. kiinteistöjä/varastoja, niin kassa on tukevammalla pohjalla. 

Urakan aloitus

Aina ennen urakan aloittamista on hyvä käydä turvallisuusasiat läpi ja arvioida mahdolliset työnaikaiset riskit. On tärkeää käydä ennalta läpi mahdolliset lisä- ja muutostyöt ja sopia hinnoista etukäteen. Kun riskit kartoitetaan yhdessä ennakkoon, luottamus on molemminpuolinen. Näin päästään laadukkaaseen ja hyvään lopputulokseen, jossa kaikki osapuolet ovat tyytyväisiä ja voidaan ylpeänä katsoa tulevaisuuteen.  

Korjausrakentamisen alalla on paljon loistavia työntekijöitä ja yrityksiä erilaisiin vaativiin tehtäviin. On hienoa tehdä töitä loistavien yhteistyökumppanien kanssa, oli kyseessä sitten tilaaja, konsultti tai yhteistyöyritys. Vain yhteen hiileen puhaltamalla saamme pidettyä korjausrakentamisen alan mukavana ja voimme mennä eteenpäin hymyssä suin. 

Parmaticilta laatutyötä jo 40 vuoden ajan

Parmatic saavuttaa kohta 40 vuoden iän. Viimeiset viisi vuotta olemme kehittäneet toimintaamme ja kasvaneet yrityksenä. Tästä hyvänä esimerkkinä saavutettu Kestomenestyjät-merkki. Vaikka ala on muuttunut ja korjausrakentaminen kehittynyt viime vuosikymmeninä nopeaa tahtia, Parmatic on aina pysynyt kehityksessä mukana.  

Parmaticin toiminta perustuu rehellisyyteen. Kaikki työt tehdään turvallisesti, laadukkailla ja hyväksytyillä materiaaleilla sekä asiakkaan ja käyttäjien parasta ajatellen. Emme siis lähde oikomaan tai tinkimään laadukkaasta lopputuloksesta, koska se ei palvele ketään. Panosta siis vahvaan, luotettavaan ja asialliseen tekemiseen ja ota yhteyttä Parmaticiin. 

Parmatic tekee uudella Läpinäkyvä-palvelulla töitä läpinäkyvästi eli tarvittaessa autamme teitä budjetoinnissa kertoen rivi riviltä, mitä työ ja tuotteet tulevat maksamaan urakassa.  Mallimme on toiminut loistavasti ja asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä siihen, että saavat tietää tarkalleen, mistä kokonaishinta muodostuu. Näin ei synny ikäviä epäselvyyksiä. Ota yhteyttä, teemme ilmaisen kustannusarvion jo seuraavaksi työpäiväksi. 

Tutustu kotisivuillamme toimintaamme ja ota yhteyttä tai pyydä tarjous. 

Janne Kolhonen
Toimitusjohtaja
 

Kauppalehti menestyjät

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Korjausrakentaminen Parmatic

Kaikki artikkelikategoriat

Uusimmat blogiartikkelimme

Parmatic sponsoroi urheilua ja edistää terveyttä ja turvallisuutta

Vuosi on vaihtunut, talvi ja hienot lumipeitteet. Olemme menossa kohti 40 v juhlaamme ja tässä blogissa tuomme esiin sponsorointi kampanjoitamme. Tuemme huippu urheilua sekä pyrimme turvaamaan lapsille ja nuorille hyvät harrastusmahdollisuudet. Tukemme auttaa […]

Vuosi 2022 Parmatic yhteenveto ja yrityksellä kohta 40-vuotis juhlat

Joulu on muutaman päivän päästä ja vuoden vaihde lähestyy nopeasti. Vuosi on mennyt meillä mallikkaasti ja paljon on tehty erilaisia projekteja sekä kehitetty yrityksen liiketoimintaa. Ensivuosi 2023 on yrityksen 40 v juhlavuosi, joten […]

Parmatic palvelee ympäri vuoden

Kesä on vielä Suomessa lämpöisenä ja aurinkoisena. Arki on osalla eli meilläkin ollut koko kesän käynnissä, ja me olemme palvelleet asiakkaitamme koko kesän. Pyörä siis jatkaa liikkumistaan ja kohtahan tuo joulukin kolkuttelee ovelle. […]

Parmatic – ammattitaitoa ja sitkeyttä 40 vuoden ajan 

Parmaticin historiaan mahtuu aaltoliikettä, ja niin tulee olemaan todennäköisesti myös tulevaisuudessa.  Kun yrityksen nykyisen omistajan ja vtj:n Sakari Putkosen isäpuoli Kari Hämäläinen perusti Parmaticin vuonna 1983, olivat työt pääasiassa maalaustöitä muutaman ensimmäisen vuoden ajan. Korjausrakentaminen laajemmin tuli mukaan yrityksen toimintaan sen perustajan oman mielenkiinnon myötä.

RALA Pätevyys Suomen vahvimmat logoKauppalehti menestyjätEko Kompassi logo

Parmatic Oy

 

Turuntie 20 D 78
02650 ESPOO

 

 

Copyright © 2024 Parmatic Oy