Rakennusalalla materiaalien osuus toiminnasta on huomattava. Parmatic tähtää jatkossa ympäristöystävällisempään suuntaan ja Ekokompassi-sertifikaattiin.
Kierrätys ja jätteiden määrän kontrollointi ovat rakennusalalla haasteita, joihin alan yritykset haluavat tarttua nyt ja tulevaisuudessa. Parmatic Oy on aloittanut ympäristöystävällisyyden kartoituksen pitääkseen omalta osaltaan huolta ympäristöstä ja saavuttaakseen Ekokompassi-sertifikaatin.
Kierrätys
Rakennusalalla materiaaleja on satoja, ja jokainen työmaa on erilainen: suuria massoja luodaan eri kohteisiin, erilaisiin olosuhteisiin, ja osa tuotteista jalostetaan valmiiksi vasta paikan päällä. Kierrätys ja jätteiden hallinta on siten ”väliaikaisella” rakennustyömaalla todella haastavaa, ja jätettä syntyy väistämättä runsain mitoin.
Asiassa on menty paljon eteenpäin, ja kierrätys on nykyään pitkälle vietyä ja toimivaa. Esimerkiksi HSY:n Sorttiasemilla lajittelu on tarkkaa. Lisäksi ainakin arvokkain tavara löytää uusiokäyttöä rakennustyömailla. Mitä pidemmälle kierrätyskulttuuri kehittyy, tulee jätteiden määrä varmasti laskemaan.
Kauan sitten, uraa aloittaessani, nypin kesätöissä nauloja puutavaroista ja oioin vinoon menneitä kiinnikkeitä. Puhdistettu puutavara kelpasi, ja naulojakin käytettiin varmasti osittain uudestaan. Ehkä tähän ei kuitenkaan enää ryhdytä, mutta pääasia, että saatiin pidettyä appareiden luppoajat minimissä.
Kemikaalit
Länsimaat eivät halua eivätkä voi vaarantaa kansalaistensa terveyttä tarpeettomasti erilaisilla rakennuskemikaaleilla. Tutkimukset puhtaamman ja saasteettomamman hengitysilman puolesta saavat jatkuvasti lisää resursseja. On erittäin hyvä, että saasteisiin ja elinolosuhteita vaarantaviin kemikaaleihin on alallamme puututtu.
Materiaalien koostumuksissa on tapahtunut tällä vuosituhannella suuri muutos. Maalausalalla sanottua: ”Ennen oli niin paljon parempia ja kestävämpiä maaleja, mutta kun tekijät kuolivat niihin”. Sanonta saattaa olla hieman liioiteltu, mutta muutos on ollut mittava; nykyajan maaleja voi melkein syödä. Alan materiaalitoimittajat ovat tehneet kompromissien taidetta, jotta myös käytettävyys ja kestävyys olisivat riittäviä.
Kaikkialla maailmassa näihin asioihin ei ole vielä puututtu tarpeeksi tai juuri ollenkaan. Ihan viime aikoina on tullut ikäviä uutisia esimerkiksi Intian pääkaupungista Delhistä, jossa saasteiden takia ilmanlaatu on todella surkea ja vaarantaa ympäristön sekä ihmisten terveyden. Olen kyseisessä maassa itsekin ollut todistamassa, kuinka suuri valtameri on sinisen sijasta ruskea – aina horisonttiin asti.
Mikä Ekokompassi on?
Ekokompassi on pääkaupunkiseudun kuntien kehittämä hanke, joka tähtää pienten ja keskisuurten yritysten ympäristöasioiden parempaan hallintaan. Se perustuu ympäristöyhteistyöhön ja -neuvontaan. Toiminta on laajenemassa, ja se pohjautuu pohjoismaisiin ja kansainvälisiin ympäristöjohtamisen standardeihin.
Ohjelman etuna on se, että toiminta on yrityslähtöistä ja räätälöitävissä jokaisella toimialalla ja eri kokoluokille. On erittäin hienoa, että on olemassa virallisia, alakohtaisia ohjelmia, jotka auttavat alkuun ympäristöasioissa. Parmatic on saanut paljon ohjeita ja tukea kierrätykseen ja jätteiden määrän kontrollointiin. Palvelun kaari materiaalin hankinnasta jätteiden hävitykseen tullaan ottamaan kokonaisuutena huomioon ympäristön näkökulmasta. Myös energian käyttö kokonaisuutena on ympäristörasituksen arvioinnissa avainasemassa.
Suurimpana ympäristötekona rakennuskorjausyrittäjänä pidän olemassa olevan kiinteistökannan ylläpitoa ja ”vanhan” korjaamista. Se on varmasti aina kokonaistaloudellisempaa kuin jo olemassa olevien kiinteistöjen purku ja uudelleen rakentaminen. Ideaa kestävämmistä tuotteista on peräänkuulutettu muillakin aloilla, mutta saa nähdä mihin muotivirtaukset meitä taas vievät nyt ja tulevaisuudessa.