Haitta-ainekartoitus

Rakennuksissa aiheutuvien sisäilmaongelmien selvittämiseksi on yhä useammin tullut tarvetta tehdä kiinteistöille haitta-ainekartoitus. Parmatic Oy tekee kartoituksen kokeneesti ja ammattitaitoisesti pääkaupunkiseudun alueella. Ota meihin yhteyttä ja kysy lisää!

 Varaa kartoitus

Sisäilmakorjaus

Haitta-ainekartoitus tuo mielenrauhaa

Jokainen rakennus tarvitsee jossain elinkaarensa vaiheessa korjausta tai kunnostusta, ja viimeistään tässä vaiheessa on syytä kartoittaa mahdolliset haitta-aineet purettavista rakenteista. Asbestikartoitus on tehtävä kaikille ennen 1994 rakennetuille rakennuksille.

Haitta-ainekartoitus aiheuttaa lisäkustannuksia ja voi pidentää korjausrakennusurakan kestoa, mutta tuo tärkeää tietoa kiinteistön terveellisyydestä. Samalla kiinteistön elinkaari pitenee ja säilyttää arvonsa myös tuleville polville. Parhaiten kartoitusten suorittamisen hallitsevat rakennusterveysasiantuntijat. Lista sertifioituiduista henkilöistä löytyy Eurofinsin nettisivuilta: www.eurofins.fi

Terveyden ehdoilla

Sisäilmaongelmien aiheuttamien terveyshaittojen jatkuva kasvu on lisännyt aiheen tutkimista, jotta asuminen ja eläminen ei olisi huonosta ilmanlaadusta johtuva terveysriski.

Terveydelle ja ympäristölle vaarallisiksi todetut haitta-aineet, kuten asbesti ja kreosootti ovat tunnetuimmat materiaalit, joita on käytetty aiemmin rakennuksissa. Lista haitallisista aineista on kuitenkin paljon pidempi.

Mikrobivauriot paljastuvat haitta-ainekartoituksessa

Oman luokkansa muodostavat mikrobivauriot, jotka ovat useimmiten seurausta kosteus- ja homevaurioista. Niiden tutkimisessa ammattilaisella on oltava hyvät perustiedot myös rakentamisesta sekä rakennusfysiikasta. Taustiedot rakennuksen historiasta (rakennussuunnitelmat/remontit) auttavat oleellisesti ammattilaista kartoittamaan mahdollisten mikrobivaurioiden syyt. 

Pelkkä sisäilman laadun analysointi ilman rakenneavauksia auttaa kertomaan vain sen, onko sisäilman mikrobiologia tavanomainen vai poikkeava. Jos tyydytään ottamaan vain näytteitä ilmasta- ja pintanäytteistä, ei voida päätellä varmasti, ettei vaurioita ole. Rakenteita avaamalla ja niistä saatavilla tutkimusnäytteillä saadaan huomattavasti luotettavampi tulos, jonka pohjalta voidaan tehdä pätevä korjaussuunnitelmaraportti.

Ilmanvaihdon tutkiminen osana haitta-ainekartoitusta

Haitta-ainekartoituksissa on tärkeää samalla kiinnittää huomiota kiinteistön ilmanvaihdon toimintaan ja kuntoon. Tässä riittävät ihan perustason mittaukset, jotta voidaan todeta riittävä ilman kulku oikeaan suuntaan. 

Usein haitta-ainekartoituksessa paljastuu rakennuksen epätiiveydet. Väärin toimivan ilmanvaihdon seurauksena ilma kulkeutuu rakenteiden ja saumojen kautta sisäilmaan ja tämä päästää haitta-aineet huoneilmaan. Ilmanvaihdon säätöjä tai tasapainotusta on vaikeaa tai lähes mahdotonta tehdä, jos hallitsemattomat ilmavuodot rakenteissa aiheutuvat rakennusvaiheessa jääneistä raoista, viallisista tai riittämättömistä höyrynsuluista tai muista vaillinaisista tai käytössä kuluneista tiivisteistä.

Puhdistamattomat ja huoltamattomat ilmanvaihtolaitteet ja hormit harvoin tuovat haitta-aineita huoneilmaan, mutta estävät ilmanvaihdon laadukkaan toiminnan ja aiheuttavat aikaa myöten tunkkaisen ilman.

Pyydä paikalle kokenut ammattilainen

Me Parmaticilla olemme tehneet töitä terveellisen asumisen puolesta jo pitkään, joten voit kääntyä turvallisin mielin puoleemme haitta-ainekartoitukseen liittyvissä asioissa. Toimimme pääkaupunkiseudun alueella ja palvelemme niin yksityishenkiöitä, taloyhtiöitä, yrityksiä, kuntia kuin kaupunkejakin.

 Varaa kartoitus